WhatsApp? Nu, mulțumesc!

2021-09-28

Tags:
Categories:

Acest articol este disponibil și în engleză.

Pe scurt, nu folosesc WhatsApp

Primesc din când în când invitații de a folosi WhatsApp. Fie pentru conversații ocazionale, fie pentru a mă alătura unui grup.

Din păcate, de fiecare dată trebuie să refuz invitația. Aleg să nu folosesc WhatsApp.

Cum putem conversa?

Putem păstra legătura prin aplicații similare, dar care își respectă mai mult utilizatorii. Folosesc deja Telegram și Signal. Nu sunt perfecte (fiind și ele centralizate, necesitând un număr de telefon, fiind doar parțial libere), dar sunt acceptabile și fiind cât de cât populare s-ar putea să ai deja alți prieteni care să le folosească. Sunt deschis și la alte variante.

Totuși, de ce nu WhatsApp?

Sunt mai multe motive pentru a respinge WhatsApp. Iată-le pe ale mele:

  • Este un program proprietar, neliber:
    • Utilizare? Restricționată. Nu poți utiliza aplicația unde vrei tu, ci numai unde vor producătorii ei. Ai un telefon cu Android sau cu iOS, cât de cât recent? Bine. Ai altceva? Poate Ubuntu Touch? Nicio șansă.
    • Studiu? Restricționat. Nu poți studia cum funcționează aplicația deoarece codul sursă este proprietar. Secret. Ascuns. Nu ai cum să te asiguri că ea lucrează numai în interesul tău. Trebuie să îi crezi pe cuvânt.
    • Îmbunătățire? Restricționată. Ca utilizator, nu poți aduce îmbunătățiri aplicației. În primul rând pentru că nu ai codul sursă. Ești la cheremul producătorului. Chiar dacă tu nu te pricepi sau nu ai timp de așa ceva, îți este imposibil și să rogi un prieten să te ajute sau chiar să plătești pe cineva să facă ameliorările pentru tine.
  • Este deținut și produs de Facebook.
  • Fiind disponibil numai pentru Android și iOS, a-l utiliza înseamnă a încuraja duopolul Google-Apple asupra pieței de telefoane mobile. Poate ți-ai dori un telefon care să nu fie nici cu Google nici cu Apple. Poate un nou jucător încearcă să intre pe piață cu un telefon. Poate ai vrea să-l încerci, dar l-ai cumpăra dacă nu ți-ar putea oferi WhatsApp?

De ce te încăpățânezi?

Dacă ești de părere că un program este rău pentru tine, atunci nu trebuie să îl utilizezi. Oamenii vor spune: "Cosmin, hai pe WhatsApp!" Dacă te duci acolo, știind că WhatsApp nu este prietenul tău, doar pentru a putea conversa cu cineva, vei face mai ușor pentru alții să se alăture. Alții vor spune: "Uite, Cosmin e pe WhatsApp! Înseamnă că e OK. Ia să îmi fac și eu cont, să vorbesc cu el". Acesta este efectul de rețea. Nu fă parte din problemă!

Câtă vreme există programe mai bune, care oferă aceleași funcționalități respectându-ne totodată libertatea și confidențialitatea, nu văd de ce am folosi WhatsApp. Efectul de rețea poate funcționa și invers. Oamenii vor spune: "Meh, de ce să instalez WhatsApp? Cosmin nu e acolo, nu e nici X, nici Y..."

Vezi și